Evaluare risc incendiu

Goluri de trecere – necesitatea ignifugarii

Goluri de trecere – Ignifugarea golurilor de trecere este o operatie de tratare a unui material cu ignifuganti (antipirene) in scopul modificarii capacitatii de aprindere, a arderii independente si a propagarii flacarii.

Atingerea obiectivelor securitatii la incendiu, atunci cand acesta se produce, in cazul constructiilor, se poate realiza prin aplicarea unei strategii care stabileste faptul ca toate constructiile trebuie sa fie proiectate, executate si exploatate astfel incat pe toata durata vietii acestora sa se asigure:

 • stabilitatea constructiei in situatia incendiului, un timp normat;
 • preintampinarea propagarii incendiului la exteriorul constructiei (a fumului, gazelor si temperaturii);
 • preintampinarea propagarii incendiului la interiorul constructiei (limitarea initierii si dezvoltarii incendiului, precum si a propagarii lui ca si a efluentilor lui);
 • securitatea persoanelor la evacuare, in situatia incendiului, un timp normat;
 • securitatea fortelor pentru interventie.

Strategia poate fi pusa in aplicare prin crearea si aplicarea sistemului protectiei la incendiu, combinand sistemul protectiei pasive la incendiu cu sistemul protectiei active la incendiu.

Goluri de trecere – modalitati de ignifugare

Placarea, torcretarea si vopsirea produselor pentru constructii cu materiale incombustibile se poate realiza prin:

 • zidirea cu blocuri din caramida, piatra sau prin inglobare;
 • bordarea cu placi din ipsos armat cu fibra din sticla, gresie;
 • tencuirea, torcretarea simpla sau in straturi, eventual pe un suport din rabitz;
 • vopsirea cu substante termospumante – intumescente.

Termoprotectia elementelor metalice imbunatateste gradul rezistentei la foc de la gradul V la gradul III, II sau I. Acest lucru se poate obtine prin:

 • realizarea unor structuri mixte otel-beton (profile deschise inglobate in beton, profile inchise sau plansee cu table profilate umplute cu beton);
 • bordarea cu placi care formeaza o cutie in jurul profilului metalic: placi din ipsos,vermiculit, fibre minerale sau compusi silico-calcarosi. Acestea sunt fixate mecanic cu ajutorul unor agrafe sau suruburi;
 • tencuirea sau torcretarea in straturi (vermiculit, fibre minerale aglomerate cu un liant, zgura sau ipsos, aplicate prin imersie sau pulverizare);
 • vopsirea cu substante termospumante/intumescente aplicate sub forma unei pelicule, avand grosimea cuprinsa intre 0.5 mm – 4 mm, si incalzite la 1000 C – 2000 C, expandeaza, transformandu-se intr-o spuma, avand grosimea cuprinsa intre 30 mm – 40 mm, cu proprietatile unei izolatii termice. Se conserva estetica si greutatea profilului.

Executarea unor bariere incombustibile sau ignifuge se poate realiza prin interpunerea unor fasii incombustibile (la intreruperea produselor combustibile sau termoizolatiilor combustibile, la obturarea golurilor cu materiale termorezistente la foc), vopsirea in fasii cu produse ignifuge sau termospumante.

Prin ignifugare nu se elimina posibilitatea aprinderii materialelor protejate. O ignifugare corect executata poate localiza un incendiu in focarul initial, prin limitarea aprinderii si arderii in continuare a materialelor pentru constructii, jucand rolul unei bariere, sau poate prelungi faza arderii lente, ceea ce duce la neafectarea rapida a structurii portante si totodata, la posibilitatea unei interventii din interior, fara a se ajunge la faza arderii generalizate.

Tratarea materialelor combustibile cu produse ignifuge poate imbunatati gradul rezistentei la foc al constructiilor prin modificarea incadrarii privind clasa combustibilitatii – clasa reactiei la foc a materialelor din care sunt alcatuite elementele pentru constructii.