Ignifugare Lemn

ignifugare-lemn

Ignifugare lemn este un procedeu specific prin care se trateaza lemnul cu substante ignifuge, care au scopul de a mari rezistenta la ardere a materialelor lemnoase. Trebuie subliniat din start faptul ca este vorba doar despre o marire a rezistentei lemnului la foc si nu despre transformarea acestuia intr-un material complet ignifug.

 Cum se realizeaza o ignifugare lemn?

 Lemnul este un material organic si, dupa cum bine se stie, acesta poate lua foc foarte usor. Pentru a impiedica acest lucru, lemnul trebuie tratat corespunzator, obtinandu-se astfel o intarziere semnificativa, de care poate depinde salvarea de vieti omenesti sau bunuri, a declansarii arderii sau a unui incendiu devastator.

In plus, trebuie mentionat si faptul ca jarul provenit de pe urma arderii lemnului ignifugat se va stinge cu mult mai repede decat jarul provenit de la lemnul netratat.

Ignifugarea lemnului se poate realiza in 3 moduri:

  1. Imersia sau scufundarea lemnului in solutie ignifuga. Este o metoda care  da cele mai bune rezultate, insa dezavantajele ar fi ca necesita mult timp, se face greoi si este posibila doar pentru lemnul neasamblat.
  2. Pulverizarea. Se poate utiliza si pentru lemnul neasamblat, dar si pentru cel deja utilizat in constructii.
  3. Pensularea. Este o metoda usoara, rapida si eficienta atat pentru lemnul neasamblat, dar si pentru cel care deja este prins intr-o constructie.

Ignifugarea nu numai ca ingreuneaza aprinderea lemnului, dar ii reduce si viteza de ardere si, totodata, reduce viteza de propagare a flacarilor. In acest mod se castiga timp pretios. Ignifugarea cea mai eficienta este cea prin imersie, fiind o metoda de profunzime, insa pulverizarea si pensularea, care sunt metode de suprafata, sunt si ele deosebit de eficiente.

Daca ignifugarea este corect realizata, dar si intretinuta in timp, rezistenta la foc a unei cladiri poate fi imbunatatita de la gradul V la gradul III. In acest mod nu este necesar sa se apeleze si la alte masuri suplimentare de prevenire a incendiilor, care adesea pot fi foarte scumpe. Insa ignifugarea nu exclude luarea unor masuri de protectie cum ar fi instalatiile de stins incendiile, mijloacele de prima interventie sau instalatiile de semnalizare corespunzatoare.

Si nu uita, inainte ca lemnul sa fie tratat impotriva focului trebuie supus si unui tratament insecto-fungid. Care este scopul acestui tratament? Acela de a reduce pe cat posibil riscul de biodegradare a lemnului din cauza fungilor sau a insectelor. Cu ce se realizeaza? Cu solutii insecto-fungicide.

Doua tipuri de ignifugare lemn

 Exista doua tipuri importante de ignifugare:

  1. Ignifugare lemn pentru interior;
  2. Ignifugare lemn pentru exterior.

In acest scop exista diverse solutii care pot fi utilizate prin dizolvare in apa. Ele pot trata lemnul fie prin imersie, pulverizare sau pensulare. Este important sa se faca o solutie de apa si 10% concentratie substanta. Lemnul este tratat o data, se lasa in  repaus 24 de ore si apoi se reia tratamentul pentru o mai buna  eficientizare a acestuia.

Pentru servicii de ignifugare a materialelor combustibile, echipa noastra de profesiontisti iti sta la dispozitie cu multa pricepere, utilaje si solutii corespunzatoare!