Ignifugare lemn

Ignifugare lemnului

Ignifugare lemnului - procesul prin care se aplică un tratament care să asigure rezistența la ardere, pe orice suprafață care se poate aprinde cu ușurință și care poate să ardă. Lemnul și materialele textile sunt cele mai întâlnite astfel de suprafețe. Tratamentul de ignifugare presupune aplicarea unor produse ce conțin substanțe neinflamabile, pentru a întârzia semnificativ declanșarea arderii.

Întârzierea declanșării focului este foarte importantă, deoarece în acest fel incendiul va fi un eveniment neplăcut, însă nu și o tragedie cu pierderi omenești sau materiale. Din păcate acțiunea focului nu poate fi prevenită în totalitate, dar până la oprirea incendiului în momentul propriu-zis al intervenției, ignifugarea suprafețelor inflamabile, reprezintă cea mai bună metodă de a avea pagube minime.

Lemnul este unul dintre materialele cele mai folosite în construcții, însă fiind inflamabil în mod natural, necesită mai întâi câteva tratamente pentru a putea fi utilizat. În acest mod, materialul va avea o rezistență crescută împotriva acțiunilor factorilor naturali sau biologici. Procesul de ignifugare a lemnului este unul din cele mai folosite astfel de tratamente.

Acest tratament trebuie aplicat pe orice tip de suprafață confecționată din lemn; de la la pereții exteriori și interior care alcătuiesc o casă, până la pod, șarpantă, acoperiș, piese de mobilier etc. Ignifugarea lemnului nu îl transformă într-un material care nu va arde, însă rezistența sa la foc va fi foarte crescută. Sistemul de protecție pasive la incendiu poate fi îmbinat cu sistemul de protectțe activă la incendiu, pentru ca suprafețele din lemn să devină cât mai rezistente în cazul izbucnirii unui incendiu.

Modalități de ignifugare a lemnului

Lemnul se poate ignifuga prin mai multe metode: imersie, pulverizare sau pensulare.

Metoda prin imersie:
- Această metodă se folosește exclusiv pentru lemnul neasamblat, care se scufundă în substanțele specifice ignifugării
Metodele de ignifugare a lemnului prin pulverizare și pensulare:
- Ignifugarea lemnului prin pulverizare și pensulare au marele avantaj de a fi mai ușor și mai rapid de efectuat. Metodele acestea sunt potrivite atât pentru lemnul neasamblat, cât și pentru suprafața celui care deja face parte dintr-o construcție, fie imobil rezidențial sau piesă de mobilier.

Indicațiile producătorului de substanțe neinflamabile trebuie respectate cu strictețe, pentru ca efectele procesului de ignifugare a lemnului să fie cât mai durabile. De asemenea, este important să se repete tratamentul de ignifugare la intervale constante de timp.

Ignifugarea materialelor textile

Scopul efectuării procesului de ignifugare a materialelor textile este același ca la cel efectuat pentru lemn, și anume, de a întârzia aprinderea în cazul declanșării unui incendiu și de a crește rezistenței la foc. Acțiunea de stingere a incendiului va câștiga mult timp, datorită acestui proces, deoarece flăcările nu se vor răspândi cu rapiditate.

O serie variată de țesături și confecții sunt supuse tratamentului de ignifugare a materialelor textile. Orice produs textil dintr-un spațiu public interior (cinematografe, săli de spectacol, locații specifice domeniului HoReCa, cluburi ș.a.) trebuie să fie ignifugate, deoarece aprinderea lor în cazul izbucnirii unui incendiu, ar putea pune viața în pericol persoanelor prezente. Aceste produse textile pot fi: covoare, perdele, draperii, cortine, tapițerii. Așadar, tratamentul de ignifugare a materialelor textile nu se efectuează pe articole vestimentare obișnuite sau a altor textile de dimensiuni reduse.

Rezistența mecanică și nuanțele originale ale țesăturii nu vor fi deloc schimbate în urma procesului de ignifugare, deoarece produsele folosite în acest proces sunt special concepute în acest sens. Metodele de ignifugare cu care sunt aplicate substanțele neinflamabile pe materialele textile sunt: pulverizarea sau imersia. Inainte de aplicarea tratamentului, este important ca textilele care urmează să fie supuse ignifugării să fie curățate în profunzime, pentru ca substanțele folosite să pătrundă în țesătură și să se obțină cele mai bune rezultate. În funcție de produsul utilizat, diferă procedeul de aplicare, durata necesară pentru reaplicarea substanțelor în scopul păstrării proprietăților de ignifugare, numărul de straturi necesar și alte aspecte asemănătoare.

Fii asigurat împotriva incendiilor

Contactează o echipă cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul ignifugărilor și dormi liniștit în fiecare seară.

Ignifugare pod

Efectuarea procesului de ignifugare a podului este extrem de necesară, deoarece este un spațiu foarte practic în care se păstrează serii variate de bunuri, obiecte, sau chiar și provizii dacă vorbim despre podurile de la țară, pe care oamenii le au ca și anexa a gospodăriei. Indiferent de tipul de construcție a podului, aplicarea acestui tratament va asigura păstrarea acestui spațiu de depozitare în cazul izbucnirii unui incendiu, împreună cu toate bunurile care se află în el.

Deoarece majoritatea sunt confecționate din lemn, ignifugarea podurilor presupune exact același proces care se efectuează și pentru celelalte construcții sau obiecte realizate din acest material. Este important ca metodele de imersie, pulverizare sau pensulare să se aplice pentru toate elementele care formează podul (de la șarpantă și căpriori, până la stâlpii de susținere), pentru ca eficiența ignifugării împotriva focului să fie cât mai ridicată.

Ignifugarea șarpantă

Șarpanta este un schelet de rezistență care reprezintă una dintre piesele principale a oricărui tip de acoperiș, având rolul de a susține învelitoarea. Acest schelet pentru acoperiș este confecționat de obicei din lemn de rășinoase sau lemn de foioase, semiprelucrat sau prelucrat. Deoarece șarpanta are rolul foarte important de a susține învelitorile și de a asigura, la propriu, un acoperiș deasupra capului, efectuarea procesului de ignifugare a acestui element este extrem de important pentru protejarea acoperișului împotriva focului.

Construcțiile care încă sunt în stadiu de ridicare, au cea mai mare nevoie de aplicarea tratamentului de ignifugare a șarpantei. Acest proces se va efectua urmărind câțiva pași foarte importanți. Mai întâi, suprafața lemnului se va curăța de praf, noroi, var, sau orice urmă de vopsea sau substanță chimică. Apoi, dacă lemnul are goluri sau crăpături, acestea vor fi mai întâi reparate, pentru ca aplicarea substanțelor ignifuge să fie cât mai să dea rezultate cât mai bune. După ce toți acești pași au fost îndepliniți, se poate începe ignifugarea propriu-zisă, alegând una din metodele disponibile: imersie, pulverizare sau pensulare.

Ignifugare terasă

Aplicarea tratamentului de ignifugare a terasei este foarte importantă, atât în cazul suprafeței din lemn care face parte din orice construcție, cât și pentru spațiul din spatele casei care este destinat relaxării. Acest proces reprezintă singura modalitate în care terasa din lemn va fi rezistentă împotriva acțiunii focului, în eventualitatea producerii unui eveniment nefericit. Datorită ignifugării, incendiul nu se răspândi cu rapiditate, ceea ce va permite intervenția promptă pentru stingerea focului.

Atunci când se va efectua ignifugarea terasei, se vor respecta aceleași reguli ca atunci când tratamentul este destinat altor suprafețe din lemn. Două dintre cele mai importante reguli pentru aplicarare unei ignifugării de calitate și de durată, sunt următoarele: respectarea specificațiilor substanțelor neinflamabile și a tehnologiei acestui proces.

Noi oferim soluția potrivită pentru orice fel de ignifugare! Suntem mereu la dispoziția clienților noștri cu produsele necesare pentru fiecare lucrare în parte, precum și cu servicii de calitate, efectuate în acord cu cele mai înalte standarde din domeniu. Cu noi, reușești să ții focul la distanță, și implicit să îți protejezi bunurile și familia!

Ignifugare.eu are toate certificarile necesare pentru a vă oferi servicii și produse de calitate pentru prevenirea incendiilor. Acestea sunt disponibile pentru consultare pe pagină dedicată.

Pentru servicii de calitate contactați-ne

Echipa Ignifugare.eu vă stă la dispoziție pentru programări și detaliile despre serviciile noastre. Dumneavoastră trimite-ți mesajul și un specialist al echipei noastre vă va răspunde în cel mult o oră. Dorim să ne îmbunătățim în permanență calitatea serviciilor oferite și dacă cumva sunteți nemulțumit de serviciile oferite de una din echipele ignifugare.eu vă rugăm să ne contactați.