Torcretare beton

Torcretare beton

Torcretarea betonului este un procedeu care implică acoperirea cu beton a unei game diverse de suprafețe, cu scopul de a spori siguranța construcțiilor. Suprafețele acestea pot fi: beton, plase, zidărie, cofraje sau teren, iar această lucrare se poate folosi atât pentru clădiri noi, în construcție, cât și pentru cele care necesită reparație sau consolidare.

Torcretare beton – echipamente folosite

Aplicarea prin torcretare a betonului se poate realiza doar cu un echipament special, compus din:

  • mașină sau pompă, în care se introduce amestecul.
  • conductă de transport, prin care betonul este adus până la locul de aplicare.
  • ajutaj, fixat la extremitatea conductei.

Torcretarea betonului se poate face prin două metode de aplicare: metoda de aplicare uscată și metoda de aplicare umedă.

Torcretare beton – tehnologia de aplicare uscată

Este un procedeu de torcretare care presupune aplicarea amestecului realizat din agregate, cu umiditate naturală, și ciment, care este mai întâi introdus în mașină, iar apoi transportat prin intermediul aerului comprimat, până la ajutaj unde se injectează dozajul de apă.

Cele mai importante caracteristici ale acestei metode sunt:

  • viteza mare de proiectare a betonului, care este de aproximativ 80 – 100 m/s.
  • posibilitatea de transport orizontal la distanțe mari de până la 500 m și vertical până la aproximativ 150 m.

Betoanele și mortarele folosite pentru torcretare, conțin amestecuri obținute din cimenturi fără adaos sau cu adaosuri specifice.

Fii asigurat împotriva incendiilor

Contactează o echipă cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul ignifugărilor și dormi liniștit în fiecare seară.

Torcretare beton – tehnologia de aplicare umedă

Torcretarea betonului prin tehnica umedă se desfășoară prin adăugarea amestecului cu apă în mașină, iar de acolo este pompat prin conductă până la ajutaj, unde se introduce aerul comprimat necesar proiectării.

Cele mai importante caracteristici ale acestei metode sunt:

  • viteza de proiectare mai redusă, aproximativ 10 – 40 m/s;
  • posibilitatea de a proiecta un debit mare;
  • poate fi necesară folosirea de aditivi de adaosuri.

Calitatea înaltă a betonului depinde de următorii factori:

  • debitul de aer comprimat;
  • raportul apă / mortar uscat.

Este foarte important să fie folosită cantitatea de aer potrivită, de aceea producătorii de mașini de torcretat menționează valorile necesare pentru debit. Mortarul uscat, omogen, va fi transmis în furtunul de transport, prin intermediul aerului comprimat. Mortarul uscat se va amesteca cu apa, atunci când se va produce contactul în duza de aplicare. Există riscul ca mortarul să rămână uscat în furtun, în doze compacte, fără să se fixeze pe suprafața aplicată, în cazul în care debitul de aer comprimat este sub limitele specificate.

Raportul apă - material uscat este o altă cerință importantă a torcretării betonului prin tehnica umedă, fiind dozat de aplicator prin robinetul de reglare a debitului de apă. Se poate regla debitul de apă destul de ușor: dacă debitul de apă este prea mic, materialul ieșit din furtun va fi uscat în continuare și va forma mult praf. Dacă debitul de apă este prea mare, mortarul va fi foarte ud și nu se va fixa pe suport.

Procesul de torcretare a betonului este o soluție care oferă numeroase beneficii, în comparație cu metodele tradiționale de aplicare a acestui material, mai ales în situațiile în care logistica întâmpină probleme. Mortarul uscat utilizat în această tehnică, poate fi tot timpul disponibil la șantier, deoarece este livrat în siloz sau ambalat în saci pe paleți.

Produsul obținut în urma procedeului de torchetare, are proprietățile betonului turnat sau pompat și vibrat, deoarece este doar un mod special de aplicare a betonului. Atunci când este necesară reparația construcțiilor din beton, se recomandă folosirea metodei de torcretare prin tehnica uscată, deoarece va avea cea mai bună aderență la suprafața pe care este aplicată.

Ignifugare.eu are toate certificarile necesare pentru a vă oferi servicii și produse de calitate pentru prevenirea incendiilor. Acestea sunt disponibile pentru consultare pe pagină dedicată.

Pentru servicii de calitate contactați-ne

Echipa Ignifugare.eu vă stă la dispoziție pentru programări și detaliile despre serviciile noastre. Dumneavoastră trimite-ți mesajul și un specialist al echipei noastre vă va răspunde în cel mult o oră. Dorim să ne îmbunătățim în permanență calitatea serviciilor oferite și dacă cumva sunteți nemulțumit de serviciile oferite de una din echipele ignifugare.eu vă rugăm să ne contactați.