Senzori de fum

senzori-de-fum

Evolutia tehnologiei a dus la aparitia unor dispozitive care astazi sunt indispensabile dorintei noastre de a preveni incendiile, detectoarele cu senzori de fum ocupand un loc fruntas in acest sens.

Alaturi de cresterea valorilor de temperatura (caldura), fumul este un indicator al focului care totodata avertizeaza asupra prezentei acestuia. Asadar, prevenirea extinderii unui incendiu se afla in stransa legatura cu durata de timp in care indicatorii mentionati sunt detectati. In acest sens, au fost concepute dispozitive cu o anumita sensibilitate la fum, respectiv caldura, pentru a depista la timp un focar de incendiu.

Cum functioneaza un detector cu senzori de fum

Principiul de functionare al detectorilor cu senzori de fum este relativ simplu. Dat fiind sensibilitatea la acest indicator al focului de care vorbeam mai devreme, atunci cand izbucneste un incendiu, fumul rezultat in urma procesului de ardere este detectat de catre dispozitiv.

La randul lui, acesta transmite un semnal sistemelor de alarma optice si vizuale, sau dupa caz, panoului de control al instalatiei antiincendiu. Astfel, utilizatorii spatiului afectat de incendiu sunt pusi in alerta despre existenta unui focar inca din faza incipienta, urmand ca ulterior acestui moment sa fie luate masurile necesare pentru stingere.

Asadar, actiunea detectoarele cu senzori de fum reprezinta prima etapa dintr-un sir lung de operatiuni care au ca scop prevenirea incendiilor.

Montarea detectoarelor cu senzori de fum

Detectoarele cu senzori de fum pot fi instalate in cadrul oricarui tip de spatiu, de la cel rezidential, pana la cel comercial, industrial sau de alta natura. De regula, montarea se realizeaza pe tavanul incaperilor, pozitionarea acestora fiind posibila si pe suprafata peretilor. Montarea in sine nu este dificila, si presupune simpla operatiune de gaurire si insurubare.

Dupa stabilirea locului de amplasament, suprafata cu pricina este gaurita, iar detectorul cu senzori de fum fixat prin intermediul unor suruburi. Functionarea dispozitivelor se realizeaza fie cu ajutorul unor baterii, fie prin alimentarea de la o retea. Daca se aplica a doua situatie, in procesul de montare trebuie sa va asigurati si de conectarea dispozitivului cu senzori la reteaua respectiva.

Pozitionarea detectoarelor cu senzori de fum

Amplasarea corecta a detectoarelor cu senzori de fum este esentiala pentru evitarea problemelor legate de alarmele false. Asadar, evitati montarea lor in imediata apropiere a unei surse de fum, alta decat cea specifica unui incendiu, a unei surse de abur (in bucatarie, langa hota de pilda), sau acolo unde gazele de esapament abunda din plin.

Desi tehnologia in ceea ce priveste detectoarele cu senzori de fum a avansat in ultimul timp, iar ca urmare a acestui lucru, pe piata de specialitate actuala exista produse care pot face mai bine diferenta intre fumul ca si indicator al focului si cel provenit dintr-o alta sursa, cel mai bine este sa respectati cele mentionate, pentru a fi siguri de functionarea corecta a dispozitivelor pentru detectie.

Un specialist in domeniu va poate indruma in ceea ce priveste locul de amplasare cel mai potrivit pentru detectoarele cu senzori de fum, in functie de suprafata spatiului si natura activitatilor care sunt desfasurate in cadrul acestuia. Compania noastra va sta la dispozitie pentru informatii de acest gen, precum si cu produse de calitate pentru a garanta spatiilor dumneavoastra o protectie eficienta impotriva incendiilor.