Sprinklere

sprinklere

Instalatiile cu sprinklere sunt sisteme utilizate pentru detectarea, respectiv stingerea incendiilor in faza incipienta, in cadrul incaperilor unde sunt montate. Fixe si automate, principalul element ce intra in componenta acestor instalatii sunt asa-numitele sprinklere, dispozitive ce prezinta o anumita sensibilitate la caldura care, prin intrebuintarea caracteristica, joaca un rol esential in stingerea incendiilor.

Sprinklere: mod de functionare

Montate intotdeauna pe suprafata tavanului in spatiile ce se doresc a fi protejate impotriva incendiilor (in special cele comerciale de mari dimensiuni, cladiri industriale si imobile de alta natura), aceste sprinklere actioneaza in momentul in care temperatura in spatiile respective isi modifica valorile fata de cele prestabilite, crescand cu un anumit numar de grade. In momentul depistarii acestei modificari, sprinklerele elibereaza un flux de apa, sau dupa caz alt tip de agent de stingere, pe care il utilizeaza pentru a stinge incendiul izbucnit.

In componenta unor sprinklere intra urmatoarele elemente: corpul propriu-zis al dispozitivului, deflector, bulb de sticla, ventil si stift filetat. Deflectorul are rolul de a “imprastia” fluxul de apa in picaturi, pe care mai apoi le distribuie in mod uniform la nivelul solului. Principalul avantaj al instalatiilor de stingere cu sprinklere este acela ca, in momentul izbucnirii unui incendiu, pornesc automat doar acele sprinklere care se regasesc deasupra suprafetei afectate, sau in apropierea acesteia.

Tipuri de instalatii cu sprinklere

In functie de natura elementelor cu care sunt umplute conductele de distributie a instalatiilor cu sprinklere, avem urmatoarele tipuri de sisteme: umede, unde conductele sunt umplute cu apa (apa-apa) si conectate la o sursa de acest gen, respectiv uscate, unde acestea contin aer sau nitrogen aflat sub presiune (apa-aer).

Sistemele cu sprinklere de tip apa-apa sunt indicate in spatiile incalzite permanent, unde temperatura generala este de minim 10 grade Celsius, pentru ca apa din conducte sa nu inghete. Pe de alta parte, sistemele cu sprinklere de tip apa-aer sunt montate de regula in cadrul spatiilor cu pericol de incendiu, unde totodata exista si riscul de inghet ca urmare a valorilor scazute de temperatura.

Ca si exemple concrete de implementare a sistemelor cu sprinklere mentionate, pentru cele de tip apa-apa, amintim spatiile industriale din cadrul oricarui domeniu de activitate, spatiile comerciale, centrele de depozitare, sau cladirile de birouri. Iar in ceea ce priveste sistemele cu sprinklere apa-aer, enumeram depozitele neizolate din punct de vedere termic, rampele de incarcare, garaje, etc.

Rolul proiectarii in instalatiile cu sprinklere

Succesul in detectarea, si implicit stingerea unui incendiu depinde in mare parte de felul in care instalatiile cu sprinklere sunt proiectate. In acest sens, este esential ca o astfel de operatiune sa fie gandita in functie de suprafata, natura si alte particularitati ale spatiului vizat.

Respectarea normelor PSI reprezinta de asemenea un aspect ce trebuie luat in calcul. Neaplicarea acestora pot duce atat la obtinerea unui sistem care nu face fata la stingerea unui incendiu, cat si la atragerea unor sanctiuni drastice din partea autoritatilor din aceasta cauza, in eventualitatea producerii unui astfel de eveniment unde exista si victime, nu doar pierderi materiale.

Pentru orice intrebare ati avea legata de instalatiile cu sprinklere, respectiv pentru achizitionarea unor produse de calitate, in functie de tipul spatiului ce se doreste a fi protejat, puteti apela cu incredere la compania noastra.