Încărcare-verificare stingătoare

Încărcare-verificare stingătoare

Incarcarea-verificarea stingatoarelor – stingătoarele sunt mijlocul principal de intervenție pentru stingerea începuturilor de incendiu. Ele sunt ușor de utilizat și la îndemăna fiecăruia.

Incarcat verificat stingatoare – principii de functionare stingatoare

Stingătoarele sunt realizate în așa fel încât să fie acționate manual în cazul declanșării unui incendiu. În interiorul recipientului se creează o presiune care eliberează o substanță destinată stingerii focului. Aceste dispozitive pot fi de două feluri: portabile, cu o greutate mai mică sau egală cu 20 kg, sau transportabile, pe roți, cu o masă totală de peste 20 kg.

Există trei tipuri de stingătoare:

 • Cu dioxid de carbon: Substanța de stingere este îmbuteliată sub presiune.
 • Cu pulbere sau spumă: Presiunea este asigurată de un gaz propulsor ce este introdus în corpul stingătorului în momentul utilizării, gazul fiind păstrat într-o butelie din interiorul stingătorului și eliberat prin spargerea unei membrane sau deschiderea unui ventil din componența recipientului.
 • Cu aer, argon, dioxid de carbon heliu sau azot: Stingătoarele acestea fie conțin unul dintre aceste gaze, fie o combinație dintre ele, funcționând prin presurizarea permanenată a gazului/gazelor propulsoare.

Stingătoarele se identifică în funcție de natura substantei de stingere:

 • Stingatoare cu apă și substanțe pe bază de apă, având o încărcătura de 2, 3, 6, 9 kg, fiind identificate prin simbolul AP.
 • Stingătoare cu spumă, având o încărcătură de 2, 3, 6, 9 kg, fiind identificate prin simbolul S.
 • Stingătoare cu pulbere, având o încărcătură de 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12 kg, fiind identificate prin simbolul P.
 • Stingătoare cu dioxid de carbon, având o încărcătură de 2, 5 kg, fiind identificate prin simbolul G.
 • Stingătoare cu înlocuitori de haloni, având o încărcătura de 2, 5 kg, fiind identificate prin simbolul H.

Utilizarea stingătoarelor cu haloni și a celor cu spumă chimică, este interzisă în acest moment în România.

Fii asigurat împotriva incendiilor

Contactează o echipă cu o experiență de peste 20 de ani in domeniul ignifugărilor și dormi liniștit în fiecare seară.

Modalitatea prin care se verifică stingătoarele

Verificarea, repararea și încărcarea stingătoarelor fac parte dintr-o modalitate care se efectuează doar în concordanță cu procedurile specifice de lucru aprobate de Centrul Natțonal pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă, dar și cu Prescripțiile Tehnice PT 5-2003 Colecția ISCIR.

 • Demontarea completă a stingătoarelor, curățarea și revopsirea stingătoarelor care necesită această procedură.
 • Verificarea aspectului exterior și interior și a integralității subansamblurilor.
 • Verificarea functionalității perfecte a subansamblurilor componente.
 • Înlocuirea pieselor defecte care pot fi corpuri de refulare, furtune, garnituri de etanșare, membrane și inele de cupru.
 • Verificarea etanșeității recipientului stingătorului conform prescripțiilor tehnice PT 5-2003.
 • Starea de încărcare a buteliei cu dioxid de carbon sau azot.
 • Sigilarea, înscripționarea și etichetarea stingătorului cu modul de folosire, focarele de incendiu la care poate fi folosit, datele producătorului, data la care stingătorul a fost verificat și data următoarei verificări a lui.
Ignifugare.eu are toate certificarile necesare pentru a vă oferi servicii și produse de calitate pentru prevenirea incendiilor. Acestea sunt disponibile pentru consultare pe pagină dedicată.

Pentru servicii de calitate contactați-ne

Echipa Ignifugare.eu vă stă la dispoziție pentru programări și detaliile despre serviciile noastre. Dumneavoastră trimite-ți mesajul și un specialist al echipei noastre vă va răspunde în cel mult o oră. Dorim să ne îmbunătățim în permanență calitatea serviciilor oferite și dacă cumva sunteți nemulțumit de serviciile oferite de una din echipele ignifugare.eu vă rugăm să ne contactați.